Cиндром каналу Гійона

 

Синдром каналу Гійона – поширене захворювання, при якому відбувається стиснення ліктьового нерва при проходженні його через канал зап’ястя, за автором – канал Гійона. Дане захворювання схоже на синдром карпального каналу, але в цьому разі вражається інший нерв. Іноді обидва стани можуть викликати захворювання однієї і тієї ж кисті.

Проходячи через зап’ястя, ліктьовий нерв і ліктьова артерія проходять через канал, званий каналом Гійона. Цей канал утворюють дві кістки, гороховидна і гачковидна кістки, і зв’язка, яка їх з’єднує. Пройшовши через канал, гілки ліктьового нерва забезпечують чутливість мізинця і половини безіменного пальця. Відгалуження цього нерва також забезпечують рухову активність невеликих м’язів на долоні та м’язом, який згинає великий палець у бік долоні.

Синдром більш поширений, ніж синдром карпального каналу, хоча обидва захворювання можуть розвиватися одночасно. Оніміння, викликане цими двома синдромами, вражає кисть в різних місцях. При стисненні серединного нерва при синдромі карпального каналу, біль і оніміння поширюються до великого пальця, середнього пальця та половини безіменного пальця. Здавлювання ліктьового нерва при синдромі каналу Гійона зазвичай викликає оніміння мізинця і половини безіменного пальця.

Синдром каналу Гійона має кілька причин. Надмірне навантаження на зап’ястя внаслідок хапальних, обертальних і часто повторюваних рухів зап’ястя та кисті може викликати ці симптоми. Робота, при якій кисть зігнута або вивернута назовні, може стати причиною защемлення нерва в каналі Гійона.

Постійний тиск на долоню руки також може викликати появу симптомів. Це характерно для велосипедистів і важкоатлетів внаслідок тиску, що виникає через хапальні рухи. Ці симптоми також можуть з’явитися після роботи з відбійним молотком або при використанні милиць чи викрутки.

Здавлення або подразнення ліктьового нерва може викликати появу симптомів синдрому каналу Гійона. Травма зап’ястя може викликати набряк і появу надлишкового тиску на ліктьовий нерв у каналі. При запаленні кісток і суглобів зап’ястя може поступово розвиватися подразнення і компресія ліктьового нерва. У рідких випадках може бути стиснена ліктьова артерія, яка проходить поряд з нервом, і може утворитися кров’яний згорток. Симптоми, викликані згортком, імітують синдром каналу Гійона.

Зламана гачковидна кістка зап’ястя може пошкодити нерв у каналі Гійона. Гачковидна кістка формує один бік каналу Гійона. Вона має невеликий кістковий виступ (відомий як гачок гачковидної кістки), який слугує для прикріплення зв’язок зап’ястя. Ця маленька кістка може зламатися і стиснути ліктьовий нерв в каналі Гійона.

 

Симптоми зазвичай починаються з відчуття поколювання в безіменному пальці і мізинці. Звичайно це спостерігається рано вранці, після пробудження. Ці відчуття можуть перерости в пекучий біль в ділянці зап’ястя та кисті, після чого настає зниження чутливості в безіменному пальці і мізинці. Кисть стає незграбною після того, як м’язи, керовані ліктьовим нервом, слабнуть. Слабкість може вразити невеликі м’язи долоні і м’язи, що притискають великий палець до долоні. Поступове слабшання цих м’язів ускладнює розпрямлення пальців та рухи великого пальця.

Постановка діагнозу синдрому каналу Гійона починається з ретельного збору анамнезу і фізикального огляду. Компресія може спостерігатися в декількох ділянках уздовж розташування ліктьового нерва. Лікар намагатиметься точно визначити, в якому місці вражений нерв. Якщо при фізикальному огляді не вдасться виявити місце компресії нерва, рекомендують дослідження з електричною стимуляцією.

Тест на визначення швидкості провідності нерва – це тест, який вимірює швидкість імпульсів, що проходять через нерв. Лікар може рекомендувати проходження цього тесту, щоб точно встановити захворювання. Можливі додаткові тести для вивчення функції нерва.

Тест на визначення швидкості провідності нерва іноді проводиться разом з електроміографією (ЕМГ). За допомогою ЕМГ тестують м’язи передпліччя, якими керує ліктьовий нерв. Якщо тест виявляє проблему в роботі м’язів, можливо, це викликано порушеною функцією нерва, що підходить до м’язів. Дане обстеження дає змогу диференціювати синдром Гійона від ульнарного синдрому.

Якщо симптоми з’явилися після травми зап’ястя, рентгенологічне дослідження з’ясує, чи не зламана і не зміщена кістка.

 

Консервативне лікування

Необхідно внести зміни в ту діяльність, яка викликає появу симптомів, припинити її виконання, якщо це можливо. Уникайте повторюваних рухів кисті, сильних хапальних рухів, упору долоні в тверду поверхню або виконання роботи, що вимагає нахилу або вигинання зап’ястя.

Бандаж на зап’ясті іноді полегшує симптоми на ранній стадії синдрому каналу Гійона. Бандаж утримує зап’ястя в стані спокою (без вигинання назад або нахилу). Він допомагає зняти відчуття оніміння і болю, що виникають вночі, не дозволяючи кисті згинатися під час сну. Бандаж на зап’ясті можна носити і протягом дня, щоб послабити симптоми і забезпечити перебування в спокої тканин в каналі.

Протизапальні лікарські препарати також можуть допомогти контролювати симптоми синдрому каналу Гійона.

Основна мета лікування – зменшити вплив або позбавитися від причини компресії ліктьового нерва. Фізіотерапевт може перевірити ваше робоче місце і спосіб виконання вами робочих завдань. Він може запропонувати вам, як краще розташовувати своє тіло, і в якому положенні тримати зап’ястя, порадити комплекс фізичних вправ і підказати, як уникнути подібних проблем у майбутньому.

Якщо консервативне лікування пройшло успішно, ви відчуєте поліпшення через 4-6 тижнів. Можливо, вам доведеться продовжувати носити шину на зап’ясті вночі, щоб контролювати симптоми і не дозволяти зап’ястку згинатися під час сну. Намагайтеся виконувати рухи при правильному положенні тіла і зап’ястя.

Можливо, вам доведеться відвідувати фізіотерапевта протягом 6-8 тижнів, а повне відновлення може настати через кілька місяців. Ви почнете виконувати активні рухи кистями рук і різноманітні рухові вправи. Фізіотерапевти використовують обгортання з льодом, масаж м’яких тканин і вправи на розтяжку, щоб допомогти вам у виконанні певних рухів. Після зняття швів, ви зможете почати обережне зміцнення кистей рук, стискаючи і розтягуючи спеціальний пластилін. У міру поліпшення самопочуття, фізіотерапевт призначить вправи, що допомагають зміцненню та стабілізації м’язів та суглобів кисті руки. Додаткові вправи допомагають поліпшити моторику і вправність.

До завершення курсу занять фізіотерапевт навчить вас, як уникнути таких проблем у майбутньому.

Якщо спроби лікування симптомів виявилися безуспішними, пацієнтові може бути запропонована операція по зниженню тиску на ліктьовий нерв.

Операція

Операція може бути проведена із застосуванням загальної або місцевої анестезії. Місцевий анестетик блокує нерви, розташовані тільки в тій частині тіла, де буде проводитися операція.

Виконавши анестезію, на долоні руки виконується невеликий розріз, що проходить через точку, де нерв проходить через канал. Розріз дозволяє хірургу побачити зв’язку, що стискає верхню частину ліктьового нерва. Ця зв’язка утворює склепіння над верхньою частиною каналу Гійона. Побачивши цю зв’язку, хірург розрізає її скальпелем або ножицями.

Необхідно обережно проводити операцію, щоб не зачепити ліктьовий нерв. Після розрізу зв’язки, тиск на ліктьовий нерв зменшується. Хірург зшиває тільки шкіру, залишаючи вільні кінці зв’язки не зшитими. Вільні кінці залишаються розділеними, тим самим зменшуючи тиск на ліктьовий нерв. З часом простір між двома кінцями зв’язки заповниться рубцевою тканиною.

Ця операція зазвичай виконується амбулаторно, тобто ви зможете залишити лікарню в той же день. Вам накладуть ватно-марлеву пов’язку на кисть. Протягом дня знайдіть час, щоб підтримувати руку в такому положенні, щоб кисть була піднята над рівнем серця. Періодично ворушіть пальцями і великим пальцем. Пов’язка повинна залишатися на кисті до повторного візиту до лікаря. Шви будуть зняті протягом 10-14 днів після операції.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *