Перша допомога при переломах

Перелом — часткове або повне порушення цілісності кістки, викликане впливом на неї механічної сили: насильно або в результаті падіння, удару, а також внаслідок патологічного процесу, пухлини, запалення, остеопорозу.

Симптоми перелому

Основними ознаками перелому є:

  • сильний біль
  • набряк
  • синець
  • крепітація уламків (хрускіт)
  • патологічна рухливість
  • вкорочення сегменту
  • несправжній суглоб у віддаленому періоді
  • деформація кістки (кінцівки)
  • порушення функцій кістки (кінцівки)

Якщо Ви виявили в себе перші три ознаки, або будь-яку з наступних, значить проблема може бути доволі серйозною і слід негайно звернутися до травматолога.

Перша допомога при переломах

При всіх видах переломів повинна бути проведена транспортна іммобілізація (знерухомлення). Фіксація проводиться готовими шинами або пов’язкою з використанням підручних матеріалів (палки, дошки та ін.). Фіксація створює максимальний спокій ділянки перелому, що попереджує подальшу травматизацію м’яких тканин гострими уламками кісток та вторинне зміщення уламків, а також зменшує біль та, відповідно, можливість поглиблення травматичного шоку.

Транспортна шина повинна фіксувати не менше двох суглобів, поєднаних з місцем перелому (один суглоб вище місця перелому та один суглоб нижче).

При переломі плечової та стегнової кісток потрібна фіксація трьох суглобів (променево-зап’ястковий суглоб при переломі плеча, гомілково-стопний — при переломі стегна). При транспортуванні постраждалому бажано ввести анальгетики (кінцеве рішення приймає медичний працівник).

При відкритих переломах під час транспортної іммобілізації на рану накладають стерильну давлячу пов’язку. При артеріальній кровотечі накладають джгут.

У лікувальному закладі після обстеження постраждалого приймають рішення про подальше лікування. Найчастіше проводять репозицію (співставлення та відновлення фізіологічного положення) уламків, а потім накладають відповідний тип гіпсової пов’язки (наприклад: лонгету). Для лікування переломів застосовують різні лікувальні методи: шинні та гіпсові пов’язки, скелетне витягування, оперативне лікування за допомогою різних видів імплантів швів, цвяхів, гвинтів, пластинок. Хірургічним лікуванням переломів є остеосинтез.

При відкритому переломі проводять первинну хірургічну обробку та лікування рани. Вводять протиправцеву сироватку, антимікробні препарати.

КАТЕГОРИЧНО НЕ РЕКОМЕНДОВАНО НА ДОШПИТАЛЬНОМУ ЕТАПІ

Робити спроби вправити перелом – адже

  1. його не вдасться адекватно зафіксувати і за декілька хвилин ситуація повернеться до попереднього стану, або погіршиться.
  2. існує ризик пошкодження судин та нервів гострими краями кісткових відламків.
  3. досить часто такі маніпуляції проведені не медиками закінчуються переводом закритого перелому в відкритий, що прогностично значно гірше для потерпілого.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *